Er  zijn veel verschillende soorten karper aas, groot, klein, hard, zacht noem maar op. Niet alle soorten zullen hier te vinden zijn, maar ook hier geldt experimenteren en

            anders doen dan anderen    zal vaak meer karper opleveren

Boilies of te wel hard gekookte deeg balletjes zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren, smaken en geuren. Je kunt ze kant en klaar kopen (readymades) of je kunt ze zelf maken (selfmade boilies)

In de viswinkel of op internet kunnen we kant en klare boilies kopen in vele maten, kleuren en geuren. Op zich kunnen we met deze ready mades heel goed vissen en voeren. Het nadeel is echter dat dit vrij duur is, wanneer je een voer campagne wil beginnen.

Zelf boilies maken is een intensieve bezigheid maar kan veel geld besparen ten opzichte van koopboilies. Een basismix  is nodig om het geheel goed te kunnen binden en te laten uitharden.

Let wel: hier onder een niet te dure basismix om mee te beginnen, maar er zijn meerdere basismixen !!!    

Voeg hieraan toe 400 gram ingredienten naar eigen keuze. Denk hierbij bv aan  “birdfood, vismeel, hennep, eetlepel kerrie of vleeskruiden enz” Hoeft niet perse één ingredient te zijn maar kan ook een combinatie van meerdere zijn, maar totaal niet meer dan 400 gram tezamen.

 

Doe 13 eieren in een emmer.

Je kan nu eventueel een flavour, zoetstof of een olie naar eigen keuze eraan toevoegen.

Meng de mix door de eieren, is het deeg nog te hard voeg er dan nog wat ei aan toe.

Kook de boilies, niet te grote hoeveelheden tegelijk, zodra deze boven komen drijven zijn ze klaar.

Laat ze goed drogen bv op een theedoek en draai ze af en toe zodat ze goed droog zijn.

De boilies die je niet gebruikt kan je na ongeveer 6 uur invriezen.

Tip: de boilies hoeven  niet altijd rond  te zijn “anders doen dan anderen!!!”

300 gram tarwebloem

300 gram polentabloem

 

225 gram maismeel

150 gram sojameel

De pinda is net als voor ons een ware lekkernij voor de karper, omdat deze hard is wordt deze niet door andere vissoorten gegeten. Belangrijk is wel op water waar nog weinig met pinda’s is gevist goed voor te voeren.

Tijdens het koken na ongeveer een kwartiertje voor de zekerheid het water verversen voor het blauwzuur dat vrij komt (hierover verschilt men van mening)

 

De pindas moeten 24 uur weken en daarna nog een half uurtje worden gekookt.

Zelf boilies maken

Zoete mais is na de aardappel een van de oudste aassoorten die gebruikt wordt wel erg brasem gevoelig en in grote blikken niet al te duur (makro-sligro)

Harde mais is relatief goedkoop

Minder witvis gevoelig en wordt niet zo gemakkelijk van de hair gevreten zonder dat je dit merkt zodat je niet een tijdje zonder aas zit te vissen

Hennep is een favoriet aas van de karper, het is wel moeilijk om het op de haak of aan de hair aan te bieden omdat de hennep erg klein is

Wel belangrijk is dat de hennep goed gekiemd is. Laat de hennep 24 uur weken in koud water en daarna koken. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen, is de hennep klaar.

Eventuele oplossing hiervoor is        “ArmaMesh van fox”

lost niet op in water zodat je ook      klein aas kunt aanbieden.   

Om de hennep te voeren kun je gebruik maken van de spomb

 

En voor de uitharding

115 gram rijstebloem/meel

Tijgernoten zijn een uitermate geschikt aas voor het karperen omdat deze hard zijn en daarom niet door andere vissen worden gegeten.

Laat ze dan nog een paar dagen in hun kookvocht  staan zodat ze goed kunnen slijmen.

Laat de tijgernoten minimaal 24 uur weken in koud water

en kook ze daarna nog 1 uur, dit voorkomt dat de tijgernoten in de maag van de karper uit zetten wat het einde van de karper betekent.  

Tip: tijdens het weken kan je er 1 kg suiker bij doen en na het koken 2 flesjes oud bruin of er een flavour aan toevoegen.

Voor kikkererwten geldt eigenlijk het zelfde verhaal als voor tijgernoten en harde mais, allen zijn ze een uitermate geschikt aas voor het karperen omdat ze hard zijn en niet door andere vissen worden gegeten. (Op af en toe een grote brasem na dan)

AARDAPPEL: kook deze net niet gaar waardoor hij wat beter op de haak blijft zitten doe een flink stuk op de haak of hair want is wel erg brasem gevoelig

ROGGEBROOD: Verkruimel het roggebrood en meng dit met schenk stroop. Maak er flinke balletjes van en laat dit ongeveer 24 uur intrekken en drogen. Bevestig de roggebrood aan een hair.

KAAS: een flink stuk jonge kaas lust de karper nog steeds

            

 

50% brooddeeg, 25% sojameel en 25% fijngemaakte parmezaane kaas. Rol de balletjes eventueel door de suiker (vers gemaakt vangt beter)

24 uur weken 1 uur koken

In kookvocht af laten koelen en er eventueel suiker, honing of een flavour aan toevoegen

Boilies

Tijgernoten

Kikkererwten

Harde mais

Zoete mais

Pinda’s

Hennep

Frolic

Bramen

Klassiek aas

Top kaasdeegje

W E L K   A A S   G E B R U I K E N